Soseaua Mihai Bravu 172, Bucuresti
Xerostomia

Xerostomia reprezinta termenul medical care se refera la senzatia de gura uscata. Aceasta apare frecvent mai ales la ce mai in varsta (25% din populatia cu peste 60 de ani), insa asta nu inseamna ca pe tineri ii ocoleste.

Care sunt cauzele aparitiei xerostomiei?

Incepem prin a spune ca saliva este secretata de 3 perechi de glande salivare mari care sunt cele mai importante si niste glande salivare mici. Dintre acestea, doar una este cea mai voluminoasa si secreta cea mai mare cantitate de saliva. Daca tinem cont de asta, am putea spune ca din cauza nefunctionalitatii normale a acestora apare xerostomia. Este adevarat, insa nu este singura cauza.

In general, in momentul in care apare un deficit de o anumita substanta sau lichid, organismul uman este facut sa lupte, astfel ca de fiecare data va creste activitatea altor elemente constitutive, in acest caz a celorlalte glande salivare, iar secretia va fi aceeasi. Deci, concluzia este ca senzatia de gura uscata apare mult mai greu din cauza unei functionalitati anormale a glandelor salivare.

Cu toate acestea este important ca persoanele care au aceasta senzatie de gura uscata o perioada indelungata sa se prezinte la medical stomatolog sau specialist in chirurgie oro-maxiolo-faciala pentru a se constata daca exista calculi salivari care sa impiedice eliminarea salivei la nivelul cavitatii bucale, astfel evitandu-se complicatiile care nu sunt deloc de neluat in seama.

Alte cauze ale aparitiei xerostomiei sunt:

  • Medicatia administrata. Mai mult de 500 de substante din medicamente au ca efect advers xerostomia. Din acestea, 200 fac parte dintre cele mai prescrise medicamente precum unele antihipertensive, sedative, antipsihotice sau antidepresive. Este important de stiut si ca numarul de medicamente administrate zilnic influenteaza intr-un mod negativ secretia salivara. Astfel, la administrarea a cel putin 3 comprimate zilnic, poate aparea un deficit salivar chiar daca acestea nu au ca efect advers xerostomia.
  • Radioterapia la nivelul capului si gatului
  • Hidratarea este de asemenea foarte importanta pentru secretia salivara. Ba chiar, se poate spune ca este o cale de tratare a xerostomiei cauzata de consumul de medicamente.
  • Boli sistemice precum: diabet, sindromul Sjogren (boala autoimuna care include si uscaciunea ochilor), hepatita C, HIV
  • Factori locali: tutun, respiratia orala

Ce se intampla daca nu tratam xerostomia?

Saliva are numeroase roluri precum:

  • in vorbire
  • deglutitie - in lipsa salivei nu se poate forma bolul alimentar in cavitatea bucala si nu poate aluneca pana in stomac
  • efect bacteriostatic – saliva contine lizozim. Acesta se ocupa cu oprirea activitatii bacteriene
  • ajuta la autocuratirea dintilor de resturi alimentare – saliva este cea care impiedica aderarea alimentelor de suprafetele dentare. In lipsa acesteia, efectul cariogen al alimentelor va fi impins spre maximum.

De asemenea, in lipsa salivei, pe suprafata limbii pot aparea fisuri iar unele papile gustative vor fi afectate. Deci, in xerostomie poate fi afectata nu numai deglutitia, ci si perceptia gustului alimentelor.

Pacientii care sufera de xerostomie au un risc crescut de:

  • Aparitie a candidozei bucale
  • Cresterea activitatii Streptococului Mutans responsabil de aparitia cariilor
  • Infectii ale mucoaselor
  • Inflamatii gingivale

Ce putem face daca suferim de xerostomie?

Bineinteles, o vizita la medic va rezolva toate aceste probleme.

Pentru a nu mai avea ,,gura uscata’’ exista insa o multime de substante care se pot asministra si care le inlocuiesc pe cele din saliva.

ATENTIE! Aceste substante elimina efectul bolii, NU o trateaza!

Daca ajungeti sa aveti o jena de nesuportat din aceasta cauza, pana ajungeti la medic, va recomandam sa folositi o pasta de dinti si apa de gura, un spray sau un gel care sa contina lactoferina, lizozim si lactoperoxidaza.

Dar nu uitati, nu tratati niciodata doar efectul unei boli, doar astfel puteti evita complicatiile!