Putem spune ca osul alveolar ia forma mediului incare se afla. Astfel ca, in timp, pierderea dintilor duce la resorbtie osoasa.
Dintii sunt fixati in alveola prin niste ligamente, numite ligamente periodontale. Acestea reprezinta sursa de sange a dintilor si osului in care se afla. In momentul extractiei, ligamentele sunt taiate, deci osul va ramane fara aport sangvin. Fara aport sangvin, osul nu poate "trai", ceea ce duce la resorbtie.
Bineinteles, timpul pana la aparitia resorbtiei depinde de modalitatea de extractie (care este recomandat sa se faca cu cat mai putina pierdere de substanta osoasa) si de "grija" fata de alveola posteextractionala (locul ramas dupa extractie).
Este important de stiut ca resorbtia osoasa apare chiar daca se va face tratamentul preventiv, in cazul in care in acel loc nu se va insera un implant. Este recomandat ca implantul sa fie inserat la cel mult 6 luni dupa extractie.
In lipsa tratamentului preventiv al resorbtiei osoase la care se adauga un timp indelungat de la extractie, aceasta poate avansa intr-atat de mult, incat inserarea implanturilor nu va fi posibila fara o procedura de aditie osoasa ,,speciala” care consta in utilizarea blocurilor osoase, membranelor resorbabile sau a plaselor din titan care ajuta la mentinerea osului.
Fiindca ni se pare dificil pentru pacient sa aiba un stil de viata normal in lipsa dintilor, in majoritatea cazurilor, specialistii nostri recomanda ca aditia osoasa sa fie facuta intraoperator odata cu inserarea implantului, astfel ca pacientul nu va mai astepta cateva luni pentru a avea o dentitie completa.
Exista patru tipuri de os folosite in aditie (numite grefe osoase):
- Autogrefa-os din propriul organism
- Alogrefa-os uman de la alt organism
- Xenogrefa-os de origine animala
- Grefa aloplastica-os sintetic
In clinica noastra se pune cel mai mult pret pe aditia osoasa cu xenogrefe si autogrefe amestecate cu plasma proprie, ceea ce duce la regenerare si vindecare mult superioare fata de oricare alt procedeu.