Soseaua Mihai Bravu 172, Bucuresti
articulatia temporo-mandibulara

Articulatia temporo-mandibulara este cea mai utilizata articulatie din corp si reprezinta locul in care se uneste mandibula de osul temporal, adica in portiunea anterioara a urechii. Aceasta este alcatuita din mai multe elemente precum: tubercul articular, cavitate glenoida, condil mandibular si disc articular.

Discul articular are un rol foarte important, acesta adaptandu-se in functie de miscarile mandibulei. Relatia dintre aceste elemente conteaza foarte mult. Un raport, o legatura schimbata intre acestea va duce la aparitia unui sunet si chiar a durerii in timpul miscarilor mandibulare.

demineralizare dinti

Aceasta articulatie nu executa doar o singura miscare sus-jos, ci miscarea se face un jurul unui ax, anterior, posterior, medial si lateral. Aceste miscari sunt cunoscute sub numele de miscare de rotatie si miscare de translatie si nu este necesar sa fie simetrice in ambele eminente articulare

Esential pentru buna functionare a articulatiei temporo-mandibulare este ca discul articular, cu care vine in contact condilul, sa ramana la locul lui. Daca acest disc se muta mai jos, condilul va veni in contact direct cu cartilajul si astfel, va aparea durerea. In timp, daca nu se elimina cauza, se va ajunge la uzura condilului mandibular.

Din fericire, daca se ajunge in acest punct dar se elimina imediat cauza, partea de cartilaj ramasa in locul discului articular va lua functiile acestuia, schimbandu-si inclusive consistenta, care in timp va duce la disparitia sunetului si incetarea durerii.

Care sunt cauzele deplasarii discului articular?

Acest disc este controlat de muschi. Pe parcursul zilei activitatea acestor muschi poate fi controlata, astfel existand un risc minim de scrasnire a dintilor. Pe timpul noptii insa, din cauza stresului sau in urma administrarii de substante cu actiune asupra sistemului nervos central, poate aparea o activitate musculara intensa care, nefiind controlata voluntar, va duce la scrasnirea dintilor.

Din pacate, daca acest scrasnit, care poarta numele de bruxism, trece neobservat sau pacientul crede ca nu este atat de grav si amana vizita la medicul stomatolog, situatia se va agrava si va duce la abrazarea dintilor.

Daca faceti o vizita la medicul stomatolog, acesta va analiza toate miscarile condilului mandibular in conditiile deschiderii si inchiderii gurii. De asemenea, se vor analiza miscarile de lateralitate ale mandibulei, protruzia si retractia acesteia.

In anumite cazuri, pentru a se gasi varianta terapeutica cea mai potrivita, va fi nevoie si de o analiza radiologica.

demineralizare dinti

In acest moment, pentru a se evita agravarea, medicul stomatolog poate recomanda purtarea unei gutiere de bruxism pe timpul noptii si eventual, corectarea muscaturii. De asemenea, se pot administra miorelaxante pentru muschii responsabili in miscarile mandibulare.

Daca nu se intervine terapeutic, abrazarea poate evolua intr-atat de mult incat singura modalitate pentru a face ca durerea sa dispara va fi reabilitarea prin intermediul coroanelor a tuturor dintilor.

demineralizare dinti

Cand abraziunea este foarte avansata, discul articular poate ajunge atat de jos, incat pacientul nu va mai putea deschide gura.

Cum se poate reduce durerea de la nivelul articulatiei temporo-mandibulare?

Daca, din diverse motive, nu puteti ajunge imediat la medicul stomatolog, durerea se poate ameliora utilizand:

  • Antiinflamatoare nesteroidene de tipul ibuprofenului;

  • Aplicarea unor comprese reci la acel nivel;

  • Masaj la nivelul capului si gatului pentru a reduce tensiuena provocata de articulatie;

  • Utilizarea medicatiei pentru reducerea tensiunii musculare si scrasnitul dintilor.