Caria dentara este un proces distructiv al tesuturilor dure dentare. Aceasta este produsa de microorganismele prezente in cavitatea bucala.
De unde provin aceste microorganisme?
La scurt timp dupa ce mancam, pe suprafata tuturor dintilor se formeaza o pelicula. Daca aceasta pelicula nu este indepartata prin curatirea dintilor, bacteriile se vor inmulti si vor forma placa bacteriana.
Ca sa va faceti o idee, 1 mg din aceasta placa bacteriana contine peste 1 miliard de microorganisme.
Deci, pana acum putem spune ca procesele carioase apar in urma lipsei igienizarii cavitatii bucale.Intr-adevar, igienizarea reprezinta un factor foarte important, insa aceasta nu inseamna ca vom fi lipsiti de carii daca ne vom spala pe dinti, ci doar ca vom face tot ce tine de noi pentru a evita aparitia.In realitate sunt foarte multi factori care influenteaza activitatea cariogena.
Calitatea smaltului este foarte importanta, acesta fiind primul strat in care procesul se instaleaza.
Astfel, alimentatia din perioada de formare a dintilor la copii va determina calitatea smaltului si deci, capacitatea lui de aparare in fata cariilor pe viitor. Astfel:
- Carentele in vitaminele A, C si D – determina modificari in structura smaltului
- Prezenta in dieta a oligoelemntelor (fluor, litiu, cupru, mangan) – creste capacitatea de aparare a smaltuluiin fata atacului bacterian.
ATENTIE - aceste elemente NU trebuie administrate in cantitati mari deoarece se poate obtine efectul contrar.
- Principiile nutritive - o alimentatie bogata in glucide este chiar numita ,,DIETA CARIOGENA”
** Dietele bogate in zahar si lipsite de acizi grasi esentiali pot determina neregularitati la nivelul smaltului.
Poate cel mai important factor este constituit din proprietatile salivei.
pH-ul salivar - daca acesta este neutru sau alcalin, saliva ofera o protectie anticarioasa eficienta.
Problemele apar cand pH-ul salivar devine acid din cauza alimentelor ramase in cavitatea bucala care incep sa fermenteze.
Grupe de populatie in care alimentatia creste riscul la carie:
- Gravidele, prin apetitul crescut care necesita mai multe mese sau prin consumul sporit de dulciuri.
- Dependenta medicamentoasa.
- Bolnavii cronici sunt supusi unui risc crescut la carie prin:
- ingestia frecventa de bauturi dulci (ceaiuri, sucuri, compoturi)
- diete specifice care substituie prin glucide aportul caloric al lipidelor si proteinelor
- administrarea unor siropuri medicamentoase (antihistaminice, antibiotice)
Exista insa si alimente cu rol carioprotector, precum:
- Fosfatii, prezenti mai ales in faina din cereale nerafinate
- Grasimile, care formeaza ca o bariera protectoare pentru smalt si nu permite aderenta bacteriana. De asemenea, trebuie luat in calcul si efectul antimicrobian al anumitor acizi grasi.
- Branzeturile, laptele.
- Fluorul.
Un lucru trebuie stiut, in momentul in care caria s-a instalat, aceasta isi va continua ,,traseul’’ pana va ajunge la pulpa dentara in care se afla nervii si vasele care hranesc dintele, iar atunci va aparea durerea.
In momentul in care durerea apare, dintele va mai putea fi salvat numai prin eliminarea pulpei dentare prin tratament endodontic.
Astfel, pentru a evita tratamentul endodontic care este un proces mult mai laborios decat tratatea unei carii, va sugeram sa vizitati medicul stomatolog o data la 6 luni.