Abcesul reprezinta o colectie supurata acumulata din cauza infectiei bacteriene a tesuturilor din jurul radacinilor dintilor. Mai exact, atunci cand o carie inainteaza atat de mult incat ajunge la nivelul vaselor sangvine din interiorul dintelui, toate bacteriile vor trece in sange si de aici vor fi duse la tesuturi.
Cel mai cunoscut semn al abcesului este aparitia unei tumefactii in dreptul radacinii unui dinte. Ca simptom, putem vorbi de o durere puternica si persistenta, cauzata de distensia tesuturilor.
In medicina dentara, abcesul reprezinta o urgenta, fie ca este de cauza dentara sau din alte cauze.
De ce este o urgenta?
Fiindca orice abces este tinut ,,intr-un loc’’ de o membrana care il inconjoara. In cazul in care aceasta membrane se rupe, exista posibilitatea ca abcesul sa fistulizeze (ceea ce nu este un lucru rau daca pacientul nu va avea impresia ca a scapat de traterea dintelui), sau exista posibilitatea ca infectia sa se extinda in spatiile vecine, astfel aparand complicatii.
Este bine de stiut ca abcesele dentare nu sunt singurele care dau tumefactii, alte patologii precum chisturile sau diferite formatiuni tumorale avand aceleasi semne.
Singurul care poate pune diagnosticul exact de abces dentar este medical stomatolog.
Pe internet circula diverse zvonuri cum ca un abces poate fistuliza si astfel pacientii scapa de probleme.In realitate, daca se intampla asta iar pacientul nu trateaza dintele cauzal, abia atunci incep problemele reale.
Un lucru foarte important de stiut este ca abcesul reprezinta doar efectul unui proces inflamator, doar o reactie de aparare a organismului in fata unei infectii.
Astfel, daca nu este eliminat factorul cauzal, abcesul va reaparea cu siguranta, existand riscul ca situatia sa se agraveze si infectia sa ajunga in spatiile vecine.
Daca pacientul primeste diagnosticul clar de abces de cauza dentara, dat de catre medical stomatolog, atunci tratamentul va consta intr-o mica incizie care sa permita evacuarea secretiei purulente. Dupa aceasta, drenajul va avea loc inca 24-48 de ore pentru a fi siguri ca se va elimina intregul proces infectios.
Tratamentului chirurgical i se asociaza analgezice si antiinflamatoare nesteroidiene. Doar in cazul unei stari generale afectate cu prezenta febrei se vor administra antibiotice.
Tratamentul chirurgical reprezinta doar eliminarea efectului. In vederea tratarii cauzei se va apela la un tratament conservator, evitandu-se astfel extractia dintelui respectiv.
Tratamentul conservator, in acest caz, va fi facut de catre medicul endodont si consta in scoaterea pulpei dentare, adica pe viitor acel dinte este imposibil a se mai infecta, neexistand vase sangvine care aduc infectia la acel nivel.