Soseaua Mihai Bravu 172, Bucuresti
Sedarea constienta

Odata cu descoperirea anesteziei locale, durerea la stomatolog a disparut. Anestezia locala se face cu o anumita substanta care se injecteaza chiar pe parcursul nervului care avem nevoie a fi anesteziat pentru a se pierde senzatia de durere.

Cu toate acestea, frica de dentist este inca prezenta. Fie ca aceasta a existat dintotdeauna, fie ca a fost dobandita in urma unei experiente neplacute in cabinetul stomatologic, aceasta exista si nu se poate sa nu fie luata in seama.

Ce se poate face in acest caz?

In cazul pacientilor carora le este teama de noi, chiar si in cazul in care ne pasesc in clinica si vad cat de atenti suntem la nevoile pacientilor nostri, li se va da varianta unei sedari constiente.

Aceasta varianta se da bineinteles, in functie de varsta, istoricul medical si nivelul de anxietate ale pacientului.

In ce consta exact aceasta sedare constienta?

Sedarea este diferita de anestezia generala deoarece pacientul este constient pe tot parcursul operatiei. Sedarea se face cu diverse substante care sunt administrate intravenos. Injectarea intravenoasa a acestor substante determina amnezia pacientului, acesta uitand tot ce s-a intamplat in timpul interventiei.

sedare

Asadar, prin intermediul sedarii, pacientul nu este anesteziat, ci se poate spune ca devine amnezic, relaxat. Acesta poate mentine contactul verbal pe tot parcursul operatiei. Sedarea se asociaza intotdeauna cu anestezia locala, aceasta neeliminand senzatia de durere, ci doar actionand ca un depresiv la nivelul sistemului nervos central.

Un aspect foarte important este ca aceasta sedare se face numai de medicii specialisti anestezisti.

Asadar, aceasta sedare este diferita de anestezia generala. Pacientului din cabinetul stomatologic I se face sedare pentru a ne asigura ca acesta va fi constient ca trebuie sa tina gura deschisa pe tot parcursul interventiei.

La ce trebuie sa aiba grija pacientii care vor fi supusi sedarii?

  • Sa nu bea si sa nu manance nimic inainte cu 2 ore de interventie. Inainte de aceste 2 ore pot manca ceva light, un toast, cafea, ceai sau un suc de fructe.
  • Consumul de alcool este strict interzis cu 24 de ore inainte de interventie.
  • Daca pacientul administreaza diverse medicamente zilnic, acesta le va administra ca de obicei si de asemenea, le va aduce la clinica.
  • Pacientul trebuie sa vina insotit, iar persoana cu care va veni la clinica se va asigura ca va putea sta cu acesta timp de 24 de ore.
  • Dupa interventie, pacientul nu va avea voie sa conduca timp de 24 de ore.
  • Daca apare orice tip de boala inainte de interventie, pacientul va anunta medicul chirurg.